Συνδρομή στα RSS

Κουμπαράκης στο Voucher Ergasia: Η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού

Δυναμική παρουσία, δουλειά και μεράκι από όλους είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρη Κουμπαράκη.

Ο κ. Κουμπαράκης, ο οποίος πρόσφατα αντικατέστησε στον προεδρικό θώκο τον Γιώργο Πελεκανάκη, μίλησε στο Voucher Ergasia, ανέλυσε τους στόχους, τόνισε τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Κρήτη και... σηκώνει μανίκια για μία δυναμική παρουσία στα τουριστικά δρώμενα ώστε να ανέβει το επίπεδο στο νησί που, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι η «ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.

«Τουρισμό όλο το χρόνο με καλές υποδομές και σωστή εκπαίδευση»

– Αναλαμβάνετε μία δύσκολη χρονιά έχοντας την «κληρονομιά» που άφησε ο επί σειρά ετών προηγούμενος πρόεδρος

Ο Γιώργος Πελεκανάκης ήταν επί 10 συναπτά έτη στην προεδρία και έφερε εις πέρας ένα έργο, έκανε πολύ καλή δουλειά, ανέβασε τον πήχη. Εγώ τώρα καλούμαι τουλάχιστον να το κρατήσω στο ίδιο επίπεδο. Πιστεύω ότι μαζί με το διοικητικό συμβούλιο που είναι μαζί μου θα δουλέψουμε για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γιατί αγαπάμε τον σύλλογο. Εχουμε μεράκι, όρεξη και θα δουλέψουμε.

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Συλλόγου;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια παλεύουμε να βρούμε τρόπο για την επιμήκυνση της σεζόν. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπο πως μπορούμε να έχουμε τουρισμό στην Κρήτη μας όλο το χρόνο. Επίσης, θέλουμε να βελτιωθούν οι υποδομές του νησιού. Από τον ΒΟΑΚ που είναι στοιχειωμένος εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι το λιμάνι, μέχρι το αεροδρόμιο, μέχρι τις εισόδους και τις εξόδους του νησιού, μέχρι τις πινακίδες, μέχρι τα νεκρά ζώα που είναι διάσπαρτα στους δρόμους. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν.

– Είστε ικανοποιημένος από την τουριστική εκπαίδευση;

Αυτός ο τομέας είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους. Πρέπει να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή πονάμε σε αυτόν τον τομέα. Πονάμε σε στελέχη, ψάχνουμε να βρούμε στελέχη και δεν βρίσκουμε, ψάχνουμε να βρούμε σωστούς επαγγελματίες και δεν βρίσκουμε. Ο κόσμος έχει κάπως απαξιώσει τους τουριστικές σχολές, αλλά με την κρίση των τελευταίων ετών πολλοί βλέπουν πως ο μοναδικός τομέας που επιβιώνει είναι ο τουριστικός και σιγά-σιγά επιστρέφουν σε αυτόν. Πρέπει να ανέβει το επίπεδο των σχολών. Πρέπει να έχουν πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση για να βγαίνουν σωστοί επαγγελματίες και να μην είναι διακοσμητικά στοιχεία.

Από 'κει κι έπειτα, στόχος μας είναι να ενεργοποιηθούν όλοι οι συνάδερφοι της Κρήτης, όλοι οι διευθυντές δηλαδή. Ο Σύλλογος μας είναι Παγκρήτιος, χρειαζόμαστε τους συναδέλφους δίπλα μας για να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Επίσης, με συνεχή σεμινάρια που κάνουμε προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των συναδέλφων για να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στα ξενοδοχεία.

Υπάρχει ακόμη ένας τομέας που προσπαθούμε να κινηθούμε και έχει να κάνει με το Φόρουμ Προώθησης των Παραδοσιακών Κρητικών Προϊόντων, στο οποίο είμαστε συνδιοργανωτές με διάφορους φορείς. Σκοπός είναι οι παραγωγοί να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους και να απορροφηθούν από τα ξενοδοχεία. Αυτό θα δώσει το εύρος στον πελάτη των ξενοδοχείων να απολαύσει τα καλύτερα προϊόντα και από τη δική μας πλευρά να έχουμε μια καλύτερη σχέση τιμής-προϊόντος με τον παραγωγό. Μην ξεχνάμε ότι η προτεραιότητα όλων είναι η ικανοποίηση του πελάτη για να επιστρέψει σε εμάς.

«Ποιοτικός και ποσοτικός τουρισμός»

– Υπάρχει κάποιο πιο άμεσο πλάνο ενόψει της νέας σεζόν;

Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά σε όλους τους φορείς, είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την Υπουργό, με τους Δήμους, με όλες τις αρχές. Αμεσα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Τα θέματα που προανέφερα δουλεύονται χρόνια και θα συνεχίσει η δουλειά πάνω σε αυτά.

– Η Κρήτη έχει κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού;

Η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχει κερδίσει το στοίχημα. Για να το πούμε αυτό σημαίνει ότι έχουμε 365 μέρες ποιοτικό και ποσοτικό τουρισμό, με υψηλές προδιαγραφές σε όλους τους τομείς. Θέλουμε δουλειά, δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Το αεροδρόμιό μας, για παράδειγμα, έχει βγει ένα από τα χειρότερα της Ευρώπης. Τώρα έγινε μία προσπάθεια να φτιάξουν αίθουσες, για πολλά χρόνια ακούω για το αεροδρόμιο του Καστελίου, δεν ξέρω αν είναι λύση αυτή η περίπτωση.

– Για να γίνει εκεί το αεροδρόμιο χρειάζονται και οι αντίστοιχες υποδομές, δηλαδή δρόμοι...

Δεν είναι μόνο αυτό, είναι και οι καιρικές συνθήκες εκεί που δεν ξέρω κατά πόσο βοηθούν. Είναι επίσης και το θέμα του χειμώνα και κατά πόσο μπορεί να σταθεί εκεί αν δεν έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο, αν δεν έχουμε τσάρτερ. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι πιο βολικό, είναι κοντά στην πόλη και εξυπηρετεί τη μάζα των πελατών. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Νομίζω πως ένα σύγχρονο, περιποιημένο και μεγαλύτερο σε εγκαταστάσεις αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι καλύτερη λύση από αυτό του Καστελίου. Αυτό που θέλω να επαναλάβω, κλείνοντας, είναι ότι έχουμε δουλειά μπροστά μας για να βελτιώσουμε το επίπεδο του τουρισμού στην Κρήτη και να τους βγάλουμε όλους ασπροπρόσωπους.

 

ΠΗΓΗ: Voucher Ergasia

Διαβάστηκε 758 φορές

Περιοχή Μελών

Σύνδεση
x
Εγγραφή
x


sete  podix  olive

Επικοινωνία

 
  +30 2810 281492
  +30 2810 346824
  Μουγλών & Δημοκρατίας, 71601
Ν. Αλικαρνασσός - Ηράκλειο - Κρήτη

Get Social